Etsi: 
   
MERIKARVIAN PARTIOHISTORIA
Merenpojat 1917-1927...
Ouran Pojat 1940-1949
» Rafael Helangon muisteloita
» Pöllövartion päiväkirjamerkintöjä
» Sorsavartion päiväkirjamerkintöjä
» Teuvo Innolan muisteloita
» Yhteenveto Ouran Pojista 1940-luvulla
» Jamboree 1947
» Kuinka partiolaisten saaresta tuli Partiokari?
» Partiopoika leipurina
» Vierumäen Suurleiri 1948
» Partiopojat Presidentin vastaanotolla
» Onni Katajainen muistelee
Kasalan Eräpojat 1946
Vuodet 1949-1958...
Ouran Pojat 1958-1962...
Ouran Tytöt 1960 luvulla
Ouran Partiolaiset 1981-...
Yleiskirjoituksia...
Valokuvia ja skannauksia
Etusivu > Merikarvian partiohistoria > Ouran Pojat 1940-1949 > Pöllövartion päiväkirjamerkintöjä

Pöllövartion päiväkirjamerkintöjä

PÖLLÖVARTION PÄIVÄKIRJAOTTEITA:

17.12.1947 Ensimmäinen vartioilta
Vartioilta 17.12.1947:
Tästä illasta tämä ”Pöllö”- vartion kirjallinen historia sitten alkaa. Oli mukavaa ”funteerata” taas pitkästä aikaa niistä tuiki tärkeistä asioista.

Ensin tietysti laulettiin ja pidettiin rukous ja sitten valittiin johtaja, joksi tuli Raimo Katajainen. Varajohtajaksi tuli Veikko Hakasalo. Rahastonhoitajaksi valittiin yksimielisesti Juhani Koivisto. Järjestysmiehenä kokouksissa on Veikko Hakasalo. Päiväkirjan pitäjäksi valittiin ”tämän poppoon” johtaja Katajainen.

Lisäksi päätettiin, että pidetään yksi vartioilta viikossa, tiistaisin kello 7. Vielä päätettiin muita asioita. Sitten luettiin ja pidettiin loppurukous ja poistuttiin…

Läsnä olivat kaikki ”heput”, joita olivat: vartiojohtaja Raimo Katajainen, varavartiojohtaja Veikko Hakasalo, rahastonhoitaja Juhani Koivisto, Heimo Salo, Raimo Virtanen ja Heikki Vainio.

ti 23.12.1947 Vartioilta
Vartioilta tiistaina 23.12.1947:
Tämä vartioilta oli aika ”kohtalokas”, kun ei ollut saapuvilla kuin kolme ”heppua”. Kokouksessa oli päätetty antaa ehdotus ”kämpän” nimestä. Kämpälle vartion ehdotus oli antaa sille nimeksi: ”Partiotupa”.

Vielä puheltiin ”yhtä ja toista”, mutta kun oli niin vähän koolla poikia, niin ei voitu niistä lopullisesti päättää. Ja niine ”hyvinemme” painoimme lakit päähämme ja ”marssimme” kotiin. Läsnä olivat hepuista vj. Raimo Katajainen, Heimo Salo ja Heikki Vainio.

30.12.1947 Lasten kirkko
Lasten kirkossa oli kaikki heput.

30.12.1947 Vartiokokous
30.12.1947 pidettiin kokous. Kokouksessa päätettiin vähän kaikista vartiota koskevista asioista, eniten retkelle lähdöstä. Yksi heppu oli poissa kokouksesta.

30.12.1947 todettiin Pöllöjen vartioilta järjestys: Alkuvirsi: 22, Rukous: Herran siunaus, merkkivaatimusten harjoittelua, kertomus, päätetään vartiota koskevista asioista, temppuja, loppuvirsi:28 ja Isä meidän rukous.

08.01.1948 Päiväkirjan tarkastus (lippukunnanjohtaja Teuvo Innola)
Lippukunnanjohtaja Teuvo Innola tarkasti 8.1.1948 Pöllö-vartion päiväkirjan toteamuksella: ”Hyvä alku! Sisukkaasti eteenpäin vuonna 1948. Toimintapisteitä vartio sai vuodelta 1947 26,7.

11.01.1948 Retki Piilukoskelle
11.1.1948 Pöllö-vartio teki retken: Varsinaiselle retkelle lähti kaksi ”heppua”. Kello 9 mais lähdettiin hiihtämään Piilukoskelle.

Kun oli hiihdetty noin kilometrin, matkalla rupesi jo kylmyys nyrstämään sormia ja varpaita. Me ruvettiin jo katselemaan sopivaa nuotiopaikkaa. Se löytyikin pian. Puut eivät syttyneet heti, sillä ne olivat tuoreita. Vihdoin kun nuotio iloisesti lepatti, me aukaisimme reput. Kaikki eväät olivat jäässä.

Veikolla oli ”plättyjä”. Kun niitä hiukan väänsi, ne katkesivat. Me sulatettiin niitä tulella. Pian olimme kylläisiä. panimme loput eväät reppuun. Palasimme samaa latua takaisin. Mukana olivat Raimo Virtanen ja Veikko Hakasalo.

pe 02.01.1948 Vartioilta
Pöllöjen vartioilta oli perjantaina 2.1.1948. Kokouksessa oli läsnä 5 ”heppua”.

ti 06.01.1948 Vartioilta
Vartioilta oli tiistaina 6.1.1948, läsnä 4 ”heppua”.

ke 07.01.1948 Askarteluilta
Askarteluilta oli keskiviikkona 7.1.1948: läsnä oli 3 heppua.

pe 09.01.1948 Vartioilta
vartioilta perjantaina 9.1.1948: läsnä kaikki heput.

pe 16.01.1948 Vartioilta
Vartioilta perjantaina 16.1.1948: Läsnä 5 heppua.

su 18.01.1948 Retki Sikarounikolle
Pöllöjen retki 18.1.1948: Retki tehtiin Sikarounikoille, jonne lähti 4 ”heppua”. Kun päästiin niin sanottuun vanhaan Myllymäkeen, Onnin täytyi jäädä pois, vaikka hänellä olikin suksikelkka, oli niin paljon lunta. Sitten me kolme jatkettiin matkaa. Saavuttiin Muurisen luo. Veikko ja Raimo hakivat kirveen. Matkalla Heikiltä meni sauva poikki.

Vihdoin saavuttiin määräpaikkaan. Tehtiin nuotio ja syötiin ja puheltiin kaikenlaista. Raimo huutaa lujaa, että nyt lähdetään kotiin. Matkalla nähtiin Metsovartion poikia. Suuren kuusen alla oli aika praasu. Me lämmiteltiin hetken aikaa. Nuotio sammutettiin. Sitten me kaikki lähdettiin kotiin.

pe 23.01.1948 Vartioilta
Pöllöt olivat partiotuvassa 23.1.1948: Tänä iltana taas pojat marssivat ”kämpälle”. Sitten alettiin kokous. Kokouksessa päätettiin mm. siitä, että pidetään vain yksi kokous viikossa ja keskiviikkoisin kello 6-8. Ja askarteluilta on perjantaisin kello 6. Siinä on siis viikon vakituinen kokousjärjestelmä.

Vielä valmistettiin ohjelmaa lippukunnan kokousta varten. Vartioon liittyi vielä yksi ”kamu”, nimittäin Onni Rata. Läsnä olivat: vj. Raimo K, vvj. Heikki V, rh. Raimo V, vrh. Juhani K, Onni R ja Veikko H. Järjestysmieheksi rh. Raimo V.

ke 28.01.1948 Vartioilta
Pöllövartion kokous keskiviikkona 28.1.1948: Kokous alkoi tavallisin menoin. Tälläkin kerralla kokouksessa päätettiin pitää Pöllö- Metso vartioiden väliset hiihtokilpailut lähitulevaisuudessa. Läsnä olivat seuraavat heput: Raimo K, Raimo V, Onni R ja kaikkien yllätykseksi maskotti Heimo S.

Tässä kohtaa julkaistiin vielä poikien toivomuksesta heidän muotokuvansa. Kuvat oli Ramosta, Hekasta, Vekasta, Okasta, Juhasta, Ramusta ja Maskotista. Partiojohtaja Erkki Hakasalo on tähän kohtaan merkinnyt: Mainiota, näin jatkatte, niin hyvä!

04.02.1948 Vartioilta
Pöllöt 4.2.1948 partiotuvassa: Tästä illasta alkavat taas nämä helmikuun kokoukset. Ei tämä ensimmäinen kokous tässä kuussa näyttänyt oikein lupaavalta, sillä kokoukseen saapui vain kaksi poikaa. Kokouksessa päätettiin, että lähdetään kotiin ja niin tehtiinkin. Läsnä olivat Raimo K ja Onni R.

05.02.1948 Vartiojohtajien kurssi
Vartiojohtajien kurssi pidettiin 5.2.1948: Kokoonnuimme Hakasaloon.

Kun kaikki olivat koolla, niin menimme ulos. Palokunnanmäellä kysyi Erkki Hakasalo, että kuka lähtisi vapaaehtoisesti kämpälle. Heikki lupasi lähteä ja kun hän oli lähtenyt niin, se ”höykytys” alkoi. Yhtäkkiä Erkki alkoi huutaa:” Voi, voi, ai, ai”, multa meni käsi poikki ja ” Voi, voi, auttakaa ny, multa katkesi jalka, mä palelen”.

Pojat seisoivat kuin puulla päähän lyötyinä. Kun Erkki oli aikansa voivotellut, hän nousi ylös maasta ja alkoi opettaa meitä oikein toimimaan tällaisessa tapauksessa. Sitten katkesi Jukalta käsi ja jalka tai oli katkeavinaan. Silloin Erkki sanoi:” Hae Raimo meiltä vesikelkka ja kiiruusti”.

Raimo haki kelkan ja sitten me riisuimme päältämme puserot ja takit ja laitoimme ne rekeen pehmikkeiksi. Sitten nostimme Jukan varovasti rekeen ja Erkki antoi kaulaliinansa, että saimme sillä pidetyksi Jukan päätä ylhäällä, kun reki oli niin lyhyt. Matti istui Jukan ”mahan” päällä ja piti kiinni siitä kaulaliinasta, että Jukan pää pysyi ylhäällä.

Sitten vielä opetti Erkki meille, miten on tehtävä, jos valtimo menee ranteesta poikki. Kun me olimme menossa kämpälle, sanoi Erkki: ”Se vartio saa 10 pistettä, jonka edustaja ennen käy hakemassa sairaalasta yhden rullan paperista sideharsoo”. Jukka ja Raimo lähtivät heti, mutta Matti jäi ”töllistelemään” ja sanoi: ”Mitä mä siä tee ko kaks heppuu jo meni, ja ei sunkaa siä enää kolmatta tartte”.

Erkki pyysi häntä hakemaan kotoansa vähän sitä ”oikeeta” sideharsoa. Sillä aikaa kun Matti oli kotona, tulivat Jukka ja Raimo hakemasta sitä paperista sideharsoa, ja Jukka voitti Raimon ja Matin siinä kilpailussa.

Ja niin tuli Metsovartiolle 10 pistettä, Erkki lupasi Pöllövartiolle vielä 5 pistettä, koska sen edustaja otti myös osaa siihen kilpailuun. Silloin Matti vasta tuli ja toisen verran sitä oikeeta sideharsoa, että sillä olisi juuri ja juuri saanut sormeen tukon. Sitten lähdimme kämpälle päin ja töyttäsimme vesikelkan Itäkylän pihaan.

Kämpällä oli Heikki tehnyt hyvin tehtävänsä ja laittanut mm leikkauspöydän, paarit ja lämmittänyt kämpän ja ”tilannut” ambulanssin, jonka virassa oli Innolan Tepon leikkiauto.

Vielä pidettiin yksi kilpailu, nimittäin paalusolmun teko itsensä ja toisen ympärille. Ja kyllä siinä varmaan tuli monen pojan ”maha” kipeäksi. Ja tähänpä tämä loru sitten loppui. Pöllövartiosta mukana olivat vj. Raimo K ja vvj. Heikki Vainio.

pe 06.02.1948 Askarteluilta
Pöllövartion askarteluilta perjantaina 6.2.1948: Illassa tehtiin yhtä ja toista ja kaikenmoista. Läsnä olivat: vj Raimo K, vvj. Heikki V, vrh. Juhani K ja Veikko H. Samalla pidettiin kokous Metsovartion kanssa.

la 07.02.1948 Kilpailukarsinnat
Pöllövartion karsinnat olivat lauantaina 7.2.1948. (Mikä kilpailu, se ei selviä,) mutta tulokset Raimo K:n toimiessa ajanottajana olivat: Voittaja Heikki Vainio 10,02 ja II Juhani Koivisto 12,27.

12.02.1948 Päiväkirjan tarkastus (partiojohtaja Erkki Hakasalo)
Partiojohtaja Erkki Hakasalo tarkastaessaan päiväkirjan vaati 12.2.1948 paremmat selitykset kokouksista.
Pöllövartiosta erosi kaikkiaan 3 heppua, nimittäin rh Raimo Virtanen, liittyi myöhemmin uudelleen, Onni Rata ja maskotti Heimo Salo.

08.03.1948 Tähtikokous
Pöllövartion tähtikokous pidettiin 8.3.1948: Kokoonnuimme Ahlströmin kansakoululle. Kun poikia kokoontui niin vähän, lähdimme Hakasaloon. Lauloimme ensin ja sitten jokainen vartio esitti ohjelmanumeron. Taas lauloimme jonkun laulunpätkän ja sitten puhuttiin yhtä ja toista. Sitten seurasi palkintojen jako Metso- Pöllö kisahiihdosta. Sen jälkeen Erkki otti kaikenlaisia tilauksia vastaa. Sitten jaettiin vuositähdet ja laulettiin muutamia lauluja ja sitten poistuimme. Pöllövartiosta paikalla olivat: vj. Raimo K, vvj. Heikki V, rh. Raimo V, liittyi näin uudelleen vartion jäseneksi sekä Juhani K ja Onni R, jotka olivat jo eronneet vartiosta.

09.03.1948 Vartiojohtajien kurssi
Vartionjohtajien kurssit pidettiin 9.3.1948: Kokoonnuimme Hakasaloon, ja kun ulkona oli niin kylmä, päätimme olla sisällä. Siellä puhuimme kaikista kursseista. Pidimme kaikenlaisia kilpailuja mm paalusolmukilpailu. koska emme voineet olla ulkona, niin tämän illan kurssi jäi perin vähäiseksi anniltaan. Pöllövartiosta oli paikalla vj. Raimo K ka vvj. Heikki V.

ke 11.02.1948 Vartioilta
Vartioilta keskiviikkona 11.2.1948: Kokoukseen saapui meidän kutsustamme Erkki Hakasalo merkkisuorituksia varten. Aloimme laululla:” Oi maamme Suomi…” Sitten puhuimme siitä Vierumäen Suurleiristä ja Erkki antoi listat Suurleirin rahankeräystä varten. Sen jälkeen koitimme sepittää sitä ”Lippukunnan laulua”, joka kuuluu tätä nykyä:

1. säkeistö:
”Merikarvia-a,
jossa silakat ne hyppii torilla-la-la-laa,
Merikarviaa
jossa silakat ne hyppii torilla."

2. säkeistö:
"Siell on Ouran-saaristo,
jossa vartiot ne käyvät retkellä-lä-lä-lää,
siell on Ouran saaristo,
jossa vartiot ne käyvät retkillä."

3. säkeistö:
"Siell on Partio-oo,
jota johteleepi Innola-la-la-laa,
siell on Partio,
jota johteleepi Inno-ola."

4. säkeistö:
"Siell on Metso-vartio-oo,
jota johteleepi Jukka- ka-ko Jukka,
siell on Metso-vartio-o-o,
jota johteleepi pikku Mylläri-ri-ri-ri-rii Mylläri."

5. säkeistö:
"Siell on Pöllö-vartioo,
jota johteleepi Onnin veli-li-li-li-lii,
siell on Pöllö-vartioo,
jota johteleepi Raimo-mo-mo-moo Raimo."

6. säkeistö:
"Siell on Saukko-vartioo,
jota johteleepi Rata-ta-ta-ta-taa,
siell on Saukko-vartioo,
jota johteleepi Onni-ni-ni-nii Onni."

Tämä nk. ” Lippukunnan laulu” on vielä keskeneräinen ja siinä on ”vasta” 6. säkeistöä. Kokous alkoikin jo olla lopussa ja kun olimme saaneet kaikki merkkisuoritukset, oli tältä päivältä loppuun suoritettu, aloimme laittaa itseämme lähtökuntoon. Siivosimme ”kämpän” sinne tullessamme ja sieltä lähtiessämme ja sitten poistuimme. Läsnä olivat: vj. Raimo K, vvj. Heikki V, rh Juhani K, joka erosi vartiosta ja Veikko H.

15.03.1948 Pöllö-Metsovartioiden väliset hiihtokilpailut
Pöllö-Metsovartioiden väliset hiihtokilpailut pidettiin 15.3.1948 kello 9-10. Oli kaunis ilma ja sukset luistivat kohtalaisesti, kun Metsovartio oli haastanut Pöllöt hiihtokilpailuun. Pöllöistä oli niin vähän poikia koolla, ei voitu ottaa parhaita, vaan kaikki koolla olevat pojat hiihtivät. Ja kun Metsovartion johtaja ei antanut haastetta johtajan kuullen Pöllövartiolle, ei johtaja tiennyt koko kilpailusta mitään eikä sen tähden kun oli päiväkirjan kirjoittajana saanut minkäänlaista selostusta kilpailuista vaan sai vain tulokset, jotka kuuluivat: I Heikki Vainio ajalla 10,57. II Antti Yliknuussi ajalla 11,20. III Pentti Vainio ajalla 11.29 ja IV Veikko Hakasalo ajalla 12,05. Vartioista Metson aika 22,49 ja Pöllöillä 12,59, joten aikaero oli siis 10 sekuntia Metsojen hyväksi.

ke 18.03.1948 Vartioilta
Pöllöjen vartioilta keskiviikkona 18.3.1948: Aluksi lauloimme ”kuningas kulkureiden”, jota johti Erkki Hakasalo ja sitten rupattelimme kaikista lippukuntaa koskevista asioista. Sitten taas lauloimme kaikenlaisia lauluja ja pieniä niksejä saivat tehdä ne, jotka niin halusivat tehdä. Sitten olikin kokous jo lopussa. Lakaisimme partiotuvan puhtaaksi ja sen jälkeen poistuimme.

su 22.02.1948 Lippukunnan hiihtokilpailut
Lippukunnan hiihdot pidetään sunnuntaina 22.2.1948 yhteiskoulun luona. Läsnä olivat Pöllövartiosta vj Raimo K, vvj. Heikki V, rh ja jm Raimo V sekä Veikko H ja Osmo Riihivaara. Nämä pojat siis muodostavat nyt Pöllövartion.
Lippukunnan hiihdoissa oli Pöllövartiosta kaksi poikaa mukana: Heikki V ja Veikko H.

ke 25.03.1948 Vartioilta
Pöllövartion kokous keskiviikkona 25.3.1948: Päätimme pitää pienen retken ensi sunnuntaina, kun helmikuun retki jäi tekemättä. Laulamisesta ei tullut mitään, sillä kokouksessa oli vain kolme poikaa. Laitoimme kuitenkin uuniin tulen ja lämmittelimme sen ääressä ja puhelimme kaikista vartiota koskevista asioista. Kun puut olivat palaneet uunissa ja hiillos jo melkein sammunut, suljimme pellit ja lähdimme kotiin. Läsnä olivat: vj. Raimo K, vvj. Heikki V ja rh ja jm Raimo V.

su 29.03.1948 Saukkojen ja Pöllöjen yhteinen retki
Saukkojen ja Pöllöjen yhteinen retki pidettiin sunnuntaina 29.3.1948: kokoonnuimme Lehtosen konepajan luo. Siitä lähdimme Tuorilaa kohden. Kun olimme kulkeneet 7 km Tuorilaan päin, palasimme takaisin vähän matkaa. Sitten poikkesimme metsään ja teimme havumajan. Kun olimme saaneet sen valmiiksi, teimme nuotion. Ei se oikein ottanut syttyäkseen, sillä meillä ei ollut hyviä virikkeitä. Kun olimme saaneet jonkunlaisen nuotion, lepäsimme ja söimme eväitämme. Kun olimme saaneet syödyksi ja levätyksi, lähdimme kotiin sammutettuamme nuotion. Mukana oli Pöllövartiosta vj. Raimo K.

05.05.1948 Päiväkirjan tarkastus (partiojohtaja Erkki Hakasalo)
Päiväkirjan tarkasti partiojohtaja Erkki Hakasalo 5.5.1948. Hän pyysi myös merkitsemään vartion rahavarat, koska jokaisesta 25 markasta saa yhden toimintapisteen.

Pöllövartion toiminnasta huhtikuussa 1948 oli 4 kokousta, yksi retki ja Yrjön päivän vietto. Pisteitä saatu yhteensä 23,3 totesi Erkki Hakasalo.

Uusi pistelaskutaulukko otettiin käyttöön 1.5.1948: Vartiokokouksesta saa 2 pistetä, lippukunnankokouksesta 3 pistettä, vartioretkestä 2,5 pistettä, lippukunnan retkestä 3 pistettä, urheilukilpailusta 1 piste, III merkin suorittamisesta 5 pistettä, II merkin suorittamisesta 10 pistettä ja I luokan merkin suorittamisesta 15 pistettä.

05.05.1948 Vartioilta - Pöllövartion historia päättyy
Pöllövartion kokous 5.5.1948: Ensin lauloimme: ”Kuningas kulkureiden”, laulua johti Erkki Hakasalo. Sitten pakinoimme yhtä ja toista vartion asioista. Kun olimme ”plörisseet” suumme kipeiksi, seurasi kokouksen jännin kohta. Silloin nimittäin tarkastettiin vuoden pistekilpailun tulokset. Ne tarkastettiin siten, että paras toimintakuu määräsi pisteet ts. parhaiten toimitusta kuusta otettiin pisteet ja katsottiin kellä oli korkein pisteluku. Koska tässä pistekilpailussa oli mukana vain kaksi vartiota, voitti pistekilpailun Pöllövartio tuloksella 55,3.

Tämä parhaiten toimittu kuu oli helmikuu. Palkinnot olivat: teltta, kirves viiri ja leimasin. Pöllövartion uudeksi nimeksi tuli Sorsa-vartio, koska edellä mainitut tavarat kuuluivat entiselle Sorsavartiolle. Läsnä oli 4 poikaa.
Samalla tähän päättyi siis Pöllövartion historia.Tämän historiakatsauksen on koonnut Lauri Hakosalo Pöllövartion omasta päiväkirjasta, joka on tallennettu Merikarvian partioarkistoon.

Tätä sivua on muokattu viimeksi su 1.3.2009 klo 19:04 - Tulostettava versio
Ouran Partiolaiset • Lisätietoa evästeistä • Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations Oy