Etsi: 
   
MERIKARVIAN PARTIOHISTORIA
Merenpojat 1917-1927...
Ouran Pojat 1940-1949
» Rafael Helangon muisteloita
» Pöllövartion päiväkirjamerkintöjä
» Sorsavartion päiväkirjamerkintöjä
» Teuvo Innolan muisteloita
» Yhteenveto Ouran Pojista 1940-luvulla
» Jamboree 1947
» Kuinka partiolaisten saaresta tuli Partiokari?
» Partiopoika leipurina
» Vierumäen Suurleiri 1948
» Partiopojat Presidentin vastaanotolla
» Onni Katajainen muistelee
Kasalan Eräpojat 1946
Vuodet 1949-1958...
Ouran Pojat 1958-1962...
Ouran Tytöt 1960 luvulla
Ouran Partiolaiset 1981-...
Yleiskirjoituksia...
Valokuvia ja skannauksia
Etusivu > Merikarvian partiohistoria > Ouran Pojat 1940-1949 > Kuinka partiolaisten saaresta tuli Partiokari?

Kuinka partiolaisten saaresta tuli Partiokari?

Jukka Uusitalo, 6.12.2008

Partiolaiset päättivät rakentaa mökin suosittuun retkisaareensa
Aktiivisin partioaikani ajoittui 40-luvun loppupuolelle. Kuuluin Sorsa-vartioon ja johtajamme oli Erkki Hakasalo, myöhemmin Onni Katajainen. Teimme usein retkiä ja pidimme leirejä pienessä saaressa, joka sijaitsi jossain Hermannin ja Karhusaaren välimaastossa, lähellä Puukkokaria. Koska ihastuimme kyseiseen saareen, päätimme rakentaa sinne mökin.

"Rakennuslupa" insinööriltä
Koska emme tienneet, kuka saaren omisti, lähdimme eräänä kesäpäivänä tapaamaan Alakylässä asuvaa maanmittausinsinööri Ture Lindströmiä. Erkki oli johtaja ja meitä nuorempia oli muutama mukana. Esitettyämme asiamme ja kerrottuamme kyseisen saaren sijainnin, totesi Lindström, että saarella ei ole vielä virallista omistajaa, koska se kuuluu Alakylään ja siellä on uusjako vielä kesken. Kun kerroimme, että haluaisimme rakentaa saareen mökin, totesi insinööri Lindström: ”Tehkää te pojat sinne mökki, sillä se kerkiää hajota moneen kertaan ennen uusjaon valmistumista”. Innostuimme asiasta, sillä olihan meillä jo rakennuslupakin, itse insinöörin antama.
Tämä huonokuntoinen kuva meidän mökistä lienee ainoa säilynyt kuvamuisto tuosta mökistä. Kuvassa Veikko Hakasalo
Suunnitelmat ja materiaalihankinta omin voimin
Teimme suunnitelmat ja materiaalilaskelmat. Päätimme tehdä mökin seinät puuelementeistä. Puutavaraa saimme, kun Lukolan Raimo lahjoitti meille pari kolme suurta ja vanhaa kuusipuuta läheltä jokea, Pohjolan Valtterin asunnon takana olevasta metsästä. Seuraavana talvena kaadoimme kuuset ja teimme niistä tukkeja. Heinon Lauri ajoi ne hevosellaan jokijäitä pitkin Kalkuttaalle, jossa isäni sahasi ne meille laudoiksi. Karkkosimme laudat sahanmäelle kuivumaan. Pekka Kyläkoski antoi meille seuraavana kesänä luvan tehdä seinäelementit Ahlströmin koulun veistoluokassa. Kosti Kouhi lahjoitti meille myös puutavaraa. Vanhoja ja vääriä rautanauloja keräsimme kukin kotoa. Muuta rakennusmateriaalia saimme ja ostimme kylän kauppiailta. Seinäelementit olivat seuraavana talvena saaressa paikoillaan, mutta katto ja lattia tehtiin vasta kevään ja kesän aikana. Vietiinkö elementit veneellä vaiko jäitä pitkin, ei ole enää muistissani.

Rääkipaatista sauna ja keittimestä mökin lämmönlähde
Meillä partiopojilla oli kyllä vanha rääkipaatti, mutta sen moottori oli kovin oikukas, eikä aina suostunut käymään. Tästä paatista teimme myöhemmin saareen saunan. Sahasimme paatin keskeltä poikki ja nostimme puolikkaat toisiaan vasten. Rääkipaatin pieni valurautainen keitin asennettiin mökin nurkkaan lämmönlähteeksi.

Mökki tehtiin itse
Mökki oli hyvin yksinkertainen. Siinä oli yksi huone, yksi ovi ja yksi pieni ikkuna. Sivuseinällä oli makuulaverit kahdessa kerroksessa. Koko projekti kesti pari vuotta. Oleellista tässä projektissa oli se, että teimme sen ihan itse. Aikamoinen saavutus, sillä suurin osa meistä oli tuolloin 10-12 vuotiaita.

Partiokari ostettiin partiolaisille
Kun uusjako sitten valmistui joskus 60-luvulla ja saaren omistussuhteet selvisivät, partiolaiset ostivat tietojeni mukaan kyseisen saaren Heimo Vuorelalta ja saaresta tuli Partiokari. Rakentamamme mökki oli tuolloin kaiketi jo hajonnut tai hajotettu. Oli myöhempien partiolaisten onni, että olimme tuolloin 40-luvulla innolla rakentamassa mökkiämme kyseiseen saareen.

Teksti ja kuva: Jukka Uusitalo

Kirjoittaja on harrastanut myöhemminkin elementtirakentamista.

Terveisiä Hämeenlinnasta!Tätä sivua on muokattu viimeksi su 7.12.2008 klo 12:27 - Tulostettava versio
Ouran Partiolaiset • Lisätietoa evästeistä • Sivuston toteutus: Hakosalo Innovations Oy